Què necessites trobar?

Les associacions PATE i AECine tomben l'actualització salarial en el conveni col·lectiu d'Actors i Actrius

Publicado el 13 de Mayo de 2024


Les patronals majoritàries PATE i AECine han tombat aquest matí l'actualització salarial en el conveni col·lectiu d'Actors i Actrius, la qual cosa suposa un ajornament més, a l'increment salarial en 2024 conforme a la pujada de l'IPC, establida en un 3,1%.

En una nova reunió al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA), celebrada avui, 13 de maig, els sindicats Unió d'Actors i Actrius, Conarte, CCOO i UGT s'han reunit amb les associacions empresarials del sector audiovisual (cinema, televisió i publicitat), en una segona trobada que prorrogava la negociació iniciada el passat 29 d'abril, i que va quedar en suspens després de l'última proposta realitzada pels mediadors del SIMA.

Aquesta proposta establia la pujada de l'IPC per a l'any 2024 -un 3,1%- i un límit per als increments salarials en anys venidors entre l'1% i el 3,85%, que s'haurien d'abonar en les nòmines del mes següent a la publicació de l'IPC.

En la reunió d'avui, les associacions empresarials PIAF, PROA, PROFILM i APCP s'han sumat a l'acord, però en no disposar de majoria suficient aquest ha estat rebutjat. Les dues patronals majoritàries, PATE i AECine, que agrupen la majoria de les empreses espanyoles que produeixen per a les grans plataformes, han mantingut la posició de bloqueig i boicot a la pujada de l'IPC de l'any passat.

Aquesta incomprensible posició té com a efecte immediat la congelació dels salaris més baixos, els d' aquelles persones treballadores que cobren per conveni, i és presa per les empreses amb major facturació i que més ajudes públiques reben.

El segon efecte immediat d' aquesta injustificada decisió és el bloqueig de la negociació del IV Conveni del sector, un conveni que hauria d' afrontar els canvis produïts en el cinema, la televisió i la publicitat dels últims 10 anys i permetre posar el nostre país en l' avantguarda de la producció, una oportunitat que deixen caure de manera completament irresponsable.

Les productores, una vegada més, semblen oblidar que l'èxit que acompanya les seves produccions només és possible amb el talent i l'esforç dels cents de persones treballadores, tècniques i artístiques, que fan realitat les sèries i pel·lícules que any rere any triomfen en cinemes, plataformes i festivals.

Per tot això, de manera immediata, la part social en conjunt prepara els següents passos per al conflicte col·lectiu. Davant el resultat decebedor de les negociacions i amb la ment posada en futures accions, fem una crida a la nostra afiliació perquè secundi les possibles mobilitzacions que puguem acordar les pròximes setmanes.