Què necessites trobar?

CONTRACTE TIPUS DE COL·LABORACIÓ NO REMUNERADA EN CURTMETRAGES D’ALUMNES D’ESCOLES D'AUDIOVISUALS

Publicado el 23 de Febrero de 2018

Us comuniquem que, abans de l’estiu, i a proposta del representant sindical, la Secretaria de Cultura i la Secretaria d’Acció Sindical de l’AADPC van engegar una ronda de contactes amb les escoles de cinema i audiovisual de Barcelona, per tal de consensuar amb aquestes la implementació d’un contracte tipus de col·laboració no remunerada que regulés mínimament la participació dels actors professionals en curtmetratges dirigits per alumnes de les escoles.

Fruit d’aquelles reunions, a dia d’avui ja hem arribat a un acord amb algunes d’elles per tal d’aplicar el MODEL DE CONTRACTE TIPUS que, des de fa uns anys, és a disposició dels socis en la secció Assessoria/Documents informatius del web de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Aquest contracte, que s’hauria d’emplenar i signar per l’actor-actriu i la productora o escola abans de l’inici del rodatge, estipula una sèrie de normes bàsiques per contribuir a millorar la relació de col·laboració, així com també protegir els drets de l’actor en cas que la obra audiovisual acabés traspassant el caràcter docent o pedagògic en què es sustenten aquestes col·laboracions.

És important recalcar que es tracta d’un acord voluntari entre aquestes escoles i l’AADPC, i que dependrà de tots nosaltres que la seva implementació progressiva sigui efectiva. Per tant, us encoratgem a fer-ne ús sempre, i a emplenar i sol·licitar la signatura del document, fins i tot en cas que la productora no us el traslladi per qualsevol causa. Us aconsellem, doncs, descarregar-lo i tenir-lo sempre a mà per poder imprimir el document abans d’assistir a qualsevol rodatge d’aquestes característiques.

Les escoles amb les que ja hem arribat a aquest acord són:

EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals): ACTUA! STUDIO (Escola d’Interpretació teatral i Audiovisual); ECIB (Escola de Cine de Barcelona); BANDE À PART ( Escola de Cine).

A més a més, i com a part del citat acord, en dues d’elles (l’EMAV i l’ECIB) hem pogut fer xerrades dirigides als seus alumnes per explicar el contracte de col·laboració i per apropar als futurs realitzadors alguns aspectes fonamentals del món de les actrius i actors professionals.

Amb la resta d’escoles i universitats hi seguim treballant. No obstant, el nostre consell és que feu servir igualment el contracte de col·laboració amb totes les productores, sigui quina sigui, i que les feu coneixedores de la seva existència quan es posin en contacte amb vosaltres. D’aquesta manera, entre tots, aconseguirem que aquesta pràctica, absolutament necessària, esdevingui el procedir habitual en totes les col·laboracions no remunerades.

Finalment, insistim en que aquest tipus de col·laboracions han d’estar sempre orientades a fins pedagògics, i en cap cas comercials, i circumscrites inequívocament als plans d’estudis d’escoles o universitats que imparteixen estudis audiovisuals reglamentats. En cas contrari, s’han d’aplicar els convenis vigents.