Què necessites trobar?

COMUNICAT SOBRE LA PROPOSTA DE LLEI AUDIOVISUAL

Publicado el 21 de Enero de 2022

Aquest matí, totes les entitats que formem part de Conarte hem enviat a premsa aquest comunicat conjunt sobre la proposta de Llei Audiovisual.



Una proposta de Llei Audiovisual poc ambiciosa per a les necessitats del nostre sector


Com a entitats representatives del sector volem una llei que proporcioni al nostre sector productiu els recursos necessaris per ser sostenible y proporcionar llocs de treball de qualitat per a qui fa possible que hi hagi continguts audiovisuals rodats i produïts aquí.

Considerem que aquesta proposta de llei ha de seguir a l’agenda política. Tot i que amb l’aprovació dels pressupostos sembla que s’ha trobat una solució a la qüestió de les llengües cooficials en les produccions audiovisuals, seguim sense aprofundir en la sostenibilitat del nostre teixit productiu i, conseqüentment, en les millores que es podrien aconseguir en les condicions laborals dels qui fan possible el sector de l’audiovisual.

Creiem que la proposta del Govern és poc ambiciosa, pel que fa a l’aportació que les plataformes globals es comprometen per llei en el nostre sector, si veritablement volem un teixit productiu fort i estable que pugui oferir contractes decents a intèrprets, equips tècnics i de producció de l’Estat per a poder produir, rodar y emetre en castellà, català , gallec, euskera...

L’esborrany que tenim es limita a un 5% d’aportació (artícle 117), fins i tot per sota de l’aportació percentual de les Cadenes públiques (artícle 116), mentre que països veïns, amb mercat audiovisual comparable al nostre, estableixen aportacions d’un 20-25% (França, Itàlia, son el model d’Alemanya, que també està aplicant la directiva a la seva legislació estatal). Fixar una aportació que, com a mínim, sigui equiparable a la que paga qualsevol productor independent sobre els ingressos obtinguts és una pretensió justa per a tots aquells que creen cultura audiovisual i donen feina dins del territori.

Cal passar del discurs de ”la Cultura, be essencial", a implementar els mitjans per a que estigui convenientment finançada, cercant per al sector els recursos provinents de la capacitat de generar ingressos aquí pe part d’aquestes plataformes globals.

En els Fons de Recuperació la partida destinada a Cultura està molt per sota de la recomanació de la UE (al menys un 2% destinat al Sector Cultural davant l’1,2% de l’Estat, compartit, a més, amb el Sector de l’Esport).

Sol·licitar que els percentatges d’aportació s’equiparin al 20% que regulen països com França, Itàlia, Alemanya... és una justa reivindicació de les i els treballadors del sector.

Només amb una producció pròpia dotada amb els recursos necessaris podrem reivindicar millors sous per als nostres intèrprets, dobladors i tècnics de l’audiovisual, ...