Què necessites trobar?

8M DONA, DONA LA TEVA VEU

Publicado el 08 de Marzo de 2023


VIDEOMANIFEST AADPC
8M DIA INTERNACIONAL DE LA DONA
#TrenquemSostres MANIFEST COMPLET
8M DONA, DONA LA TEVA VEU


Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les Dones de l’AADPC, Associació d’Actors i Actrius, Directors i Directores Professionals de Catalunya, volem rendir homenatge a totes les Dones que ens han precedit, les nostres avantpassades que van lluitar per ser pals de paller de la família, que treballaven al camp, a les fàbriques, a les colònies tèxtils, als mercats, a tots els sectors, però principalment a la Cultura i prenem el seu testimoni per seguir lluitant i millorant les condicions de treball de les Dones Treballadores de les Arts Escèniques.

Ser Dona i professional del teatre, de l’audiovisual i el doblatge en l’actualitat vol dir ser una persona creativa, diversa, polivalent, activista, compromesa i perseverant en la vocació artística. És per aquest motiu que les Dones de l’AADPC, actrius i directores associades, hem donat la nostra veu per demanar:

Paritat tant en els rols de direcció i dramatúrgia com en el repartiment, especialment als teatres públics i a la televisió pública.

• Que la ficció reflexi la diversitat de la vida i hi hagi més veritat. Les actrius no volem patir discriminació ni pel físic, ni per l’edat, ni per l’ètnia, ni pel gènere.

• Les dones hem de ser visibles a totes les edats. Allò que no es veu deixa d’existir.

Que la ficció sigui mirall de la realitat, ja n'hi ha prou de crear ideals falsos a les generacions que pugen. La Cultura és una eina molt poderosa per fomentar canvis a la ment de la societat, siguem-ne conscients i formem part del canvi que volem!

• Que es respecti l’ofici d'actriu, l'experiència, la formació, la professionalitat, que no hi hagi intrusisme i que hi hagi més oportunitats de feina i més càstings oberts. Que se’ns remunerin correctament les feines actorals tant en produccions teatrals com audiovisuals.

• No volem que es produeixin mai més abusos de poder o sexuals ni en el Teatre, ni en l'Audiovisual, ni en el Doblatge. Proposem que els i les professionals del sector de les arts escèniques facin cursos de perspectiva de gènere per identificar les agressions.

• Cal posar èmfasi en la feminització de la llengua, perquè ja n’hi ha prou de mantenir els rols clàssics.

• Volem conciliació familiar, que no sigui un miracle ser actriu i ser mare. Cal un augment dels personatges femenins als teatres i que tinguin un pes. Demanem l'anul·lació del requisit d’estar donada d’alta a l’hora de sol·licitar la prestació per baixa de maternitat, no atén la realitat de les actrius i professionals del sector.


Des de les secretaries de l’AADPC volem destacar que:

• Estem treballant per continuar fent la tasca de teatre social com hem fet amb les dones internes del Centre Penitenciari Can Brians en risc d'exclusió social.

Fomentem la paritat en totes les activitats que organitzem.

• Hem rebut un Premi a la revista Entreacte per l’ús d’un llenguatge no sexista i inclusiu.

• Estem treballant actualment a la Comissió del Departament d'abusos de poder i sexuals juntament amb Acadèmia del Cinema Català i altres entitats, per crear un protocol específic per a les arts escèniques i audiovisuals, i un sistema de detecció i primeres ajudes per a casos d'abús o violència de gènere.

• Per primera vegada, la secretaria de Direcció està representada per una dona.

• Oferim una formació paritària, que empodera a les dones i els dona eines com a professionals. També cuidem que un mínim del 50% de formació estigui impartida per dones.

• Fomentem l’aprenentatge per incorporar la perspectiva de gènere a totes les accions de la Secretaria de Cultura.

Tenim moltes ganes de continuar fent accions per a totes les persones de les arts escèniques, audiovisuals i el doblatge i que els Governs siguin més sensibles a les Dones en les Arts.

#TrenquemSostres: sostres de vidre, sostres grocs, sostres que ens limiten, sostres que ens ofeguen, sostres que ens impedeixen arribar a ser qui veritablement som.

Juntes podem aconseguir el que no podrem aconseguir mai soles!

Dones actrius i directores associades de l’AADPCS'han adherit a aquest manifest les següents entitats del sector:

• Acadèmia del Cinema Català

• ADETCA - Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya

• AGT - Associació Gironina de Teatre

• PAC - Plataforma d’Arts de Carrer

• PROA - Federació de Productors Audiovisuals

• TTP - Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya